RHEINZEIT

On the former grounds of the Zurich Insurance Group, Michels Architekturbüro is planning and coordinating the restructuring of three office buildings from the 1930s to the 1970s for use by multiple smaller-scale tenants. In addition to extensive renovation and remedial maintenance work on the façades and roofs of the building complex, the construction measures focus on dismantling, gutting, and redesigning all the interiors as well as optimising circulation, barrier-free accessibility and fire protection. The inner courtyard and outdoor facilities are being completely redesigned and transformed into an appealing, publicly accessible green space.

The three existing buildings from different eras – Houses A, B and C – will retain their original appearance, whereas their interiors are being modernised and adapted to the requirements and needs of contemporary work environments – a field in which Michels Architekturbüro has many years of expertise. One of the biggest interventions to the existing campus is the removal of a low building between Houses A and C. This action opens up the compact building mass at this spot, thus creating an impressive and inviting entry situation for House C and the inner courtyard. Houses A and B will also be upgraded with new, barrier-free entries.