TOR 2 – CLOUTH AREAL

On the Clouth site, which was formerly devoted to industrial use, the listed administration building and the directly adjacent areas are to be transformed into a vibrant new urban home for culture, work and living. In addition to responding to the existing fabric in a sensitive way that respects its listed status, the design aims to create open spaces that promote a lively exchange and thus make a valuable contribution to the entire neighbourhood. While the existing buildings are largely preserved, the new construction presents itself as autonomous contemporary buildings that respectfully take their cue from the existing built context.

The central element is the new building for a dance theatre with associated academy. The building, inserted into a courtyard, is composed of two stacked volumes that are slightly offset from each other. Maintaining distance from the existing building on all sides ensures good natural lighting and enables the design of attractive outdoor spaces. While the theatre presents itself to the outside as a sturdy block of exposed concrete with generous glazing for views to the courtyard, the academy above it presents itself as a seemingly lightweight volume made of backlit polycarbonate that becomes a symbol visible far beyond the ensemble.

To enliven the court at the centre of the complex, entry to the dance theatre, academy and restaurant is made via this courtyard. Discreet interventions to the existing façade carefully open it up, modifying it to accommodate the new visitor flows.
The new three-storey building for the dance theatre and the academy, located where a former production hall once stood, is integrated into the existing built fabric in a way that ensures the proportions of the listed ensemble remain clearly legible.
Service access for the auditorium is via Xantener Straße. By enclosing the delivery bay, an disturbance to the neighbourhood is reduced to a minimum, thus ensuring maximum flexibility.
The façades of the residential buildings are restrained in appearance and adopt the colouring of the brick buildings. The façades facing the street are articulated with elements of coloured plaster and exposed concrete.
Various types of housing underscore the vitality of the development. In addition to privately financed dwellings, subsidised forms of housing and student flat-sharing communities are also planned in the east–west oriented building block.
Access to the residential buildings and the accompanying underground car park is gained directly from the public road space. A raised ground floor is provided to ensure privacy inside the ground floor apartments.