BURGRAIN APARTMENT COMPLEX

The goal of the design is to integrate the provision of affordable living space within the existing development pattern and at the same time – despite noise emissions from the adjacent railway line and the nearby commercial zone – to create a highly amenable environment both indoors and outdoors. The new ensemble seeks to merge urbanistically and architecturally with the neighborhood and the landscape along the Loisach. The formation of compact buildings and the decision to place the vertical and horizontal circulation at the front, as well as the construction of the lower level as a semi-basement establish the basis for an economical and sustainable project.

In the two three- and four-story buildings are a total of 38 barrier-free apartments, four of which are designed to be wheelchair accessible. Although the two buildings are similar in typology and material, their plan layouts differ. For instance, the dwelling units in the eastern block are oriented exclusively to the west to abate the noise. The units in both buildings are accessed via outdoor corridors. These have areas that are wider in some places so that, in addition to serving as a means of efficient circulation, they also offer space for casual encounters and congregation.

The apartments in the western block are designed as floor-through units. To protect the residents’ personal privacy, the access corridor is shifted away from the building.
All the apartments each have a spacious outdoor area in the form of either a balcony or a terrace. The privacy of the terraces on the ground floor is ensured by the given difference in height and new landscaping.