PRACTICE ON THE RHINE

PRACTICE ON THE RHINE
Hauptstraße, Cologne

To accommodate an ophthalmologist’s practice within a very small space contains many challenges. Not just the actual paucity of space, but also the feeling of being cramped in this old apartment in Cologne demanded a complete reworking of the conditions there: ceilings and walls were used for storage space, work processes combined and public zones differentiated from private ones. This clear structuring of surfaces allows a high degree of transparency and creates a flowing continuum of space, while the glossily painted ceilings seem to stretch the rooms upwards. All areas, whether those used for treatment, consultation or waiting, surprise the visitor with their bright, fresh overall effect. Thanks to a radical reduction in disruptive elements, the place is calming on the eye, generating a special aesthetic result: as if in a White Cube, artworks stand out almost three-dimensionally, heightening our sensory perception of them.