LIVING IN RODENKIRCHEN

LIVING IN RODENKIRCHEN
Cologne

In the middle of a residential area, which is marked by the upbeat spirit and straightforwardness of the 1960s, a residential ensemble from 1965 is being raised, and a fourth building added. The existing complex is made up of three buildings identical in construction and solidly built. The intervention entails raising the buildings, with their three full floors respectively and one cellar, by one stepped floor with flat roof and terraces in each case. With the main façades aligned in a north-south direction, the existing buildings are diagonally positioned towards the street. While two of the buildings touch each other on the narrow side in staggered form, the third construct is free-standing. Here the new building is to be joined on, similarly staggered. Unity will be generated within the two generations of architecture by means of a comparable style: while the existing buildings support a façade made of red brick with all-round concrete bands, the use of light-grey clinker with bands of natural stone for cladding the new components creates both a link and a difference.

Floor plan ground floor
Floor plan 2nd floor
Floor plan stepped floor
Section