BALTHASAR RESTAURANT

BALTHASAR RESTAURANT
Aachener Straße / Köln

In the hip Belgian district of Cologne, the task was to model a cool ‘in’ bar complete with restaurant out of a former, run-down beer joint. To support optimally the professional running of the restaurant, the functional processes were meticulously studied and interpreted in architectural language. A particular challenge was to break up the narrow, very long room so as to create cosy areas for guests. By playing skilfully with room heights, light incidence and proportions, we succeeded in creating an exciting sequence of rooms offering the most varied qualities for patrons of the bar. While the generosity of the space created represented a particular challenge in terms of static, the new supports now bear historical exposed brickwork. A glass pent roof was integrated parallel to the bar, which at the end of the room is generously constructed over the entire width. Thus, the room, contrary to expectation, is filled with natural light. Guests always end up grinning in the toilets when washing their hands: the replacement of the wall with an integrated, half-length mirror creates an amusing diversion.

Longitudinal section